fredag 6 mars 2009

Ebbe

Idag har Ebbe namnsdag. Ebbe är ett mansnamn med flera möjliga ursprung. Dels är det en gammal dansk kortform av Esbjörn eller Asbjörn, och dels är det (liksom Ebba) en forntysk kortform av det gamla tyska namnet Eberhard som är sammansatt av orden Eber ?vilsdvin? och hard ?hård?, ?stark?= det starka vildsvinet.
Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet och hade en viss popularitet på 1930-talet, men har sedan dess varit relativt ovanligt. Trenden är dock just nu uppåtgående.
Det finns 3950 män i Sverige som har förnamnet Ebbe. Av dessa har 1408 namnet Ebbe som tilltalsnamn. Det är väldigt få personer om man jämför med Johanna, det finns 70380 kvinnor som har förnamnet Johanna. Av dessa har 43610 Johanna som tilltalsnamn. Finns även 2 män i Sverige som har Johanna som tilltalsnamn! Hur konstigt är inte det?!
Det starka vildsvinet... gäller å passa sig!

1 kommentar:

Tove Kungsholmen sa...

Nej, jag såg ju det i almanackan i morse och skulle bli först med att gratta men glömde av det. Inte lika kul nu men ändå: Grattis Ebbe! Proffsigt att vi har namnsdag dagarna efter varann!

Härligt att du håller med mig på bloggen, den typen av kommentarer uppskattas alltid! :)

Hörs imorgon. Ha en skön kväll!